Persmåla hage

Persmåla Hage stod färdig för invigning 1933. Det var Madesjö SLU-avdelning som beslutade att bygga festplatsen. Byggfirma var Köhlins. Persmåla Hage blev en välkänd festplats, där många ungdomar har varit och dansat. Det anordnades fester fram till början av 1960-talet.

Premiärfesten skulle bli midsommarhelgen 1933, med stora festligheter både midsommarafton och midsommardagen, med dans till Köliner-kapellet och körsång och amatörteater under midsommardagen. Inträde var 40 öre. Det blev en mycket olycklig start då det midsommaraftonen kom ca 100 mm regn över bygden. Man gav inte upp utan det anordnades många fester framledes. Midsommarfirandet var en stor festhelg, men det anordnades också stora höstfester och ibland var det andra föreningar som fick hyra Persmåla Hage och anordnade fester.

Det genomfördes en hel del olika arrangemang för att det skulle komma in pengar till föreningen, skjutning med luftgevär, tombola, konditoriförsäljning, inträde, dansbiljetter och servering av kaffe och kroppkakor. Man kunde köpa dansbiljetter 3 st för 25 öre.

1942 beslutade man att bygga om festplatsen, elektricitet drogs fram och kulörta lampor blev modernt. Många lokala band har spelat i Persmåla Hage t. ex. Köhlins, Willes, Bores, Bäckstrands och Blombergs. Några gånger engagerades berömda orkestrar, två av Sveriges största Hawaiorkestrar, Yngve Stoors och Kicki Stenfelts drog mycket publik vid sina besök. Thory Bernhards, Hälsingeflickorna och Gösta Westerlunds var orkestrar som drog stor publik. Publikrekordet slogs dock i slutet av 1940-talet när Calle Jularbo med orkester besökte Persmåla Hage. Det var över 2000 personer som dansade och lyssnade till det bejublade framträdandet.

Ett uppmärksammat inslag i midsommarfirandet 1957 utgjorde Madesjö SLU:s festtåg som midsommardagen utgick från torget i Nybro och avslutades i Persmåla Hage. Gatorna var kantade med många skådelystna när tåget satte sig i rörelse via Storgatan, Stora Trädgårdsgatan och Transtorpsvägen ut mot Persmåla Hage, där eftermiddagen ägnades åt trevlig familjefest. Förridare i tåget var Maritza Joelsson på Gehör och Berne Joelsson på Baron. I tåget ingick dessutom ett gammalt herrgårdsekipage och en handdriven brandspruta från 1800-talet. Man medförde även en egen ”eldsvåda”, som tog fart på Transtorpsvägen, varvid brandkåren gjorde en bejublad utryckning och släckte elden.

annons.gif

Texten kommer från Ruskemåla skola Intresseförenings webbplats efter godkännande.

Lästips: Lennart K Persson: På cykelavstånd från Nybro. Dansbanorna
Lunsagärdet och Persmåla hage i Hembygdskrönikan 2017 s 174.