Nybro köping

”Lägenheten Nybro” fick köpingsrättigheter 3 februari 1865. Då fanns 297 invånare i det unga samhället. I boken Nybro köpings historia 1824-1924 utgiven av J. Gottfr. Nilsson 1924 berättas köpingens historia efter en inledande historisk översikt och en sammanfattning av Madesjö kyrka och prästgårdar i äldre tider. Köpingens historia börjar med berättelsen om Henrik (Hindric) som föddes 20 augusti 1793  i Flyebo, Madesjö. H började sin bana som dräng på Öland och senare garvarlärling i Bergkvara. H återvänder till sina hemtrakter 1823 efter att ha gift sig med en änka till en garvare, blivit garverifaktor och förmögen. Vid Lortbron lät han bygga ett bostadshus i två våningar. När huset stod klart 1824 flyttade familjen in och den ökända bron omdöptes till Nybron och samhället som här började spira fick namnet Nybro. Samtidigt med bostadsbygget pågick även arbetet med en större tvåvåningars garveribyggnad, som inreddes med barkstamp, verkstad och torkvindar. Dessutom byggdes en mjölkvarn.

Janne