Kährs, AB Gustaf Kähr

http://www.kahrs.com/sv-SE

Lång historia garanterar ljus framtid. Erfarenhet är grunden för nyskapande. Med mer än 150 år i branschen är Kährs en av de äldsta trägolvstillverkarna i världen. Vi är också en av de mest innovativa

Kährs ligger fortfarande i Nybro, i hjärtat av de svenska skogarna, där vårt företag såg dagens ljus redan 1857. De träkunskaper vi samlat på oss under årens lopp har förts vidare från generation till generation, från granne till granne. Vi diskuterar ständigt nya idéer om hur vi ska förbättra våra golv. Vi experimenterar, testar och misslyckas ibland i vårt arbete – men så småningom lyckas vi. Men målet är dock ständigt detsamma: hur vi ska få våra golv bli ännu vackrare, starkare, mer miljövänliga och lättare att lägga.

Kährs lanserade nästa steg i utvecklingen av fogsystemet Woodloc® – Woodloc® 5S. Tack vare dessa nya fogar blir installationen ännu snabbare och mer flexibel – och golvet ännu starkare

Vår kombination av tradition och spetsteknik är unik bland trägolvstillverkare. Den har inspirerat oss att tänka utanför vår lilla värld och använda trä på ett nytänkande sätt – till gagn för nuvarande och framtida generationer.

1857 – Johan Kähr grundar företaget Kährs grundades 1857 av en ung svensk vid namn Johan Kähr. Han kom till Nybro i södra Sverige och startade där ett litet svarveri. Hans far ägde ett sågverk, så han hade trävaror i generna. Till att börja med tillverkade Johan Kährs svarveri främst spinnrockar, men ganska snart utökade det lilla företaget sitt produktsortiment med möbler och andra träföremål för hushållsbruk. Så småningom togs trägolv med i sortimentet.

1941 – Lamellparketten ser dagens ljus En milstolpe i Kährs historia – och även i trägolvens historia – nåddes 1941, när Gustaf Kähr, grundarens sonson, beviljades patent för den flerskiktade parkettbrädan. Så föddes världens första lamellparkett.

Detta hände vid en tidpunkt då begreppet funktionalitet blev allt viktigare när man byggde hus och inredde bostäder. Efter andra världskriget fick bostadsmarknaden ett uppsving, och många familjer byggde egna småhus. Detta innebar en ökad efterfrågan på parkettgolv, som betraktades som nödvändiga i de finare delarna av husen.

1958 – Det första fabrikslackade golvet Tidigare lades golven in obehandlade och måste slipas och lackas på plats. Tillverkningen av ett fabrikslackat golv kräver hög precision för att golvytan ska bli slät och golvet helt jämnt. Kährs införde en noggrannhet i tillverkningen som var utan motstycke inom träbearbetningsindustrin.

1965 – Det första sportgolvet Kährs tog patent på en helt ny sportgolvskonstruktion. Brädorna spikades på ett flexibelt system av reglar, vilket gav ett golv med rätt sorts svikt vid idrottsaktiviteter. De flesta moderna sportgolv bygger fortfarande på denna konstruktion.

1973 – 1 000 000 m2 Rekordåret för Kährs, då företaget sålde mer än 1 000 000 m2 trägolv. På internationellt plan blev året ihågkommet för den världsomspännande oljekrisen. Under åren som följde fokuserade Kährs på att producera kvalitetsgolv av trä och att göra produktionen ännu mera miljöanpassad.

1980-talet – Kährs ger sig ut i världen Kährs utvidgade sin verksamhet till flera europeiska marknader, bland annat i Norden, Tyskland och Frankrike, samt i USA. I mitten av 1990-talet gick Kährs också in på marknaderna i Östeuropa och Asien, i till exempel Ryssland och Kina.

1984 – Lack utan lösningsmedel Kährs drog igång ett eget miljöarbete långt innan det hade blivit allmän praxis i branschen. Kährs var den första golvtillverkaren som utvecklade en tillverkningsprocess helt fri från lösningsmedel.

1993 – Kvalitetscertifiering ISO 9001 Kährs var den första trägolvstillverkaren som fick kvalitetscertifieringen ISO 9001.

1995 – Den nya generationen trägolv introduceras: Linnea Kährs lanserar Linnea, ett golv med enastående kvalitet. Trots sitt tunna ytskikt är det hårt och slitstarkt. Förutom att Linnea är snyggt är det både prisvärt och lätt att lägga.

1997 – Miljöcertifiering ISO 14001 Kährs miljöcertifierades enligt ISO 14001. Med restprodukter från den fällda skogen produceras fjärrvärme till samhället runt fabriken. Askan som blir kvar återförs till skogen som gödselmedel.

2000 – Lansering av Woodloc®, en världsnyhet Kährs lanserar världens första parkettgolv med den limfria Woodloc®-fogen. Denna teknik sågs som revolutionerande och medförde snabbare läggning och perfekta resultat, utan glipor mellan golvbrädorna, trots de årsbundna förändringarna i inomhusklimatet.

2004 – Activity Floor, det nya sportgolvet Detta år utvecklades och lanserades ett nytt sportgolv. Kährs Activity Floor, som läggs flytande direkt på undergolvet, kan läggas snabbare och håller för större ytor. Golvet godkänns för världsstandarden för sportgolv, DIN, och används vid stora sportevenemang som FISAF (World and European Aerobics Championships).

2007 – Vi fyller 150 år och firar med massor av nya produkter Kährs firade sin 150-årsdag med att lansera många nya golv. Vi firade också att vi hade gått från att tillverka enkla träprodukter åt lokala kunder till att bli en världsledande trägolvsproducent. Våra produkter säljs i fler än 50 länder i flera hundra utföranden, stilar och ytbehandlingar.

2010 – Nästa generation fog lanseras Kährs lanserade nästa steg i utvecklingen av fogen Woodloc® – Woodloc® 5S. Tack vare dessa nya fogar blir installationen ännu snabbare och mer flexibel – och golvet ännu starkare.

2010 – Nej till tropiska träslag Kährs har slutat att marknadsföra och tillverka produkter av tropiska träslag – till dess att det finns processer och dokumentation som erbjuder garantier för att träråvaran från regnskogarna kommer från kontrollerade källor.

(Klipp från Kahrs.com 20120306)

Lästips: Smålands Näringsliv i ord och bild, s 81-83.

               150 års kärlek till trä, 2007.