Kunft, Alfred (1892-1961)

Kunft var en centraleuropeisk konstnär, född i Böhmen. Han deltog i Första världskriget och satt i rysk krigsfångenskap i Sibirien. Under mellankrigstiden var K verksam i den nya staten Tjeckoslovakien där han tillhörde den sudettyska minoriteten. Efter Andra världskriget kom K och hans hustru Maria till Sverige och bosatte sig i Nybro. Han var under en period verksam på Åfors glasbruk. K arbetade i flera olika tekniker som teckning, måleri, glas och keramik. Han efterlämnade en stor produktion när han gick bort 1961. Verk av K har betingat höga priser på Internetauktioner.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alfred_Kunft

Lästips: 1. Svenskt konstnärslexikon band 3, 1957. 2. Arenius, Emma: Alfred Kunft i Barometern i mars 2008.

Lästips: 2. Willi Lang: Konstnären Alfred Kunft – ett människoöde i Hembygdskrönikan utgiven av Madesjö-Örsjö-Kristvalla Hembygsförening 2017.

Lästips 3: Willi Lang: Alfred Kunft: en främmande skärva i Småland, Lava förlag 2023.

MJ