Madeland, Olle f. 1931

 

Olle Madeland
Olle Madeland berättar om prästen Peter Lorenz Sellergrens livsöde. Oskars församlingshem kvällen innan Olle Madelands 85-årsdag.

Olle Madeland är präst i Växjö stift. Han har skrivit en licentiatavhandling om SellergrenPetter Lorentz Sellergren och omfattningen av hans själavård (otr lic-avh, Teol insttt, UU, 1970), och i Svenskt Biografiskt Lexikon har han skrivit om Sellergren. Under 2014 har M sammanfattat sina kunskaper om Sellergren i boken Peter Lorenz Sellergren: en småländsk väckelsepräst.

M har ägnat lång tid och möda åt hembygdsrörelsen, framförallt som aktiv i Madesjö hembygdsförening. På fädernegården i Skedebäckshult har M och brodern Erik bevarat delar av det gamla Smålands kultur. M stora insats för hembygdsforskningen är den årliga krönika som han har varit redaktör för sedan starten 1998 t o m 2014.

MJ