Engshyttan

Här vid den idag överbyggda ån, precis där Konsum ligger, låg tidigare glasbruket ”Nybro glasfabrik”, kallad Engshyttan efter sin ägare F W Engström. Byggnaden var från 1915. AB Engshyttan bildades 1934 och drevs här ända fram till 1970. Då lades verksamheten ner och viss produktion flyttade till Pukebergs glasbruk. Läget var strategiskt precis vid järnvägen, som utnyttjades till transporter av både råvaror och färdiga glasprodukter. Det hade funnits en föregångare här med samma namn mellan 1908 och 1927. Vattnet i ån utnyttjades till vattenkraft för att driva slipstolar och till kylvatten. Gustav Israelsson, född 1913, var en av de slipare som jobbade här, med kantning av belysningsglas. Gustav trivdes här ”Befälen var bra där” (Harrisen). Gustav var kvar tills Engshyttan lade ner – då överflyttades han och de andra till Pukebergs glasbruk.

Citerat från Nybro en liten guide.

Lästips: Smålands Näringsliv i ord och bild, s 90 f.